Sayfalar

27.08.2015

Okudum Bitti- CELİLE HANIM

"Yollarda kalan gözlerimin nûrunu yordum,
Kimdir o, nasıldır diye rüzgârlara sordum,
Hulyâmı tutan bir büyü var onda diyordum,
Gördüm: Dişi bir parsın elâ gözleri vardı."
-Yahya Kemal Beyatlı-

Nihayete erememiş hüzünlü bir aşkın öyküsü. "Celile Hanım" tarihi roman meraklılarını 1900'lerin başındaki İstanbul'a götürüyor. Romanında edebiyat dünyamızın pek çok ismini bir araya getiren Aysel Hacır, Celile Hanım'la Yahya Kemal arasında yaşanan aşk hikâyesini romanına konu ediyor. Romanın öne çıkan karakterlerinden biri de Nazım Hikmet.
(Tanıtım Bülteninden)



Sayfa Sayısı: 472

Baskı Yılı: 2013


Dili: Türkçe
Yayınevi: Minval Yayınevi

Kitap Nazım Hikmetin annesi Celile Hanım ile Yahya Kemal'in hüzünlü aşk hikayesini konu alıyor.1916 yılları olması nedeniyle Osmanlı'nın son demleri,büyük savaş da kitabın bazı bölümlerinde ele alınmış.
Celile hanımın ailesi devletin üst kademelerinde görev almış varlıklı ve elit bir ailedir.Celile hanım da saray ressamlarından ders almış,fransızcaya hakim zamane kadınlarına ters düşecek kadar kültürlü ve çok güzel bir kadındır.Buna karşılık kocası Hikmet bey daha mütevazı,kendi içine dönük,disiplinli ve sessiz bir insan.Bu durum evliliklerinde sorunlara neden olmakta Celile hanım bu eksikliği dost toplantılarıyla kapatmaya,çocuklarına belli etmemeye  çalışmaktadır.
Bir akşam Kısıklıdaki bir tekkede Yahya Kemal ile karşılaşır..Bakışmaktan öte gitmeyen bu karşılaşma Yahya Kemal'de aşk tohumlarının atılmasına neden olmuştur.
O günden sonra Celile hanımı tekrar görmek,onunla rastlaşmak hesapları yapmaktadır.
Yahya Kemal aynı zamanda öğretmenlik yapmaktadır.Bahriye mektebindeki öğrencileri arasında Celile Hanımın oğlu Nazım Hikmette bulunmaktadır.
Yahya Kemal'in istediği fırsat Büyükada da bir piknikte gerçekleşir.Celile hanıma açılır duygularının karşılıklı olduğunu öğrenince sevinçten havalara uçar.Aralarında başlayan ilişki Celile hanımın boşanmasıyla şiddetlenerek devam eder.
Aynı zamanda Nazım Hikmet'e derste veren Yahya Kemal ummadığı bir tepkiyle karşılaşır.Annesiyle öğrenmenin ilişkisini öğrenen Nazım 
''Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz''diyerek  bu ilişkiyi onaylamadığını belirtir.Her şeye rağman devam eden,artık dile düşmeye başlayan ilişkileri Yahya Kemal'in evlilikten kaçması nedeniyle biter.Celile hanım için bu yıkımın başlangıcı olmuştur.


Benim gibi tarihi romanlardan hoşlanıyorsanız mutlaka okumanızı öneririm....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder