Sayfalar

14.12.2014

Kediler İçin Zararlı 9 Yiyecek

Evlerini kediler ile paylaşanlar çok iyi bilirler, kediler kendi mamaları dışındaki tüm yemeklere ilgi gösterirler, tatmaya çalışırlar, olmadı bir pati atarlar. Ancak bazı yiyecekler kediler için oldukça zararlıdır, kedileri hasta edebilir.
1. Kuru Üzüm
Kuru üzüm insanlar için gayet faydalı bir yiyecek iken, kediler için çok zararlıdır. Bir avuç kuru üzüm kediler de ani böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Kediniz yanlışlıkla üzüm ya da kuru üzüm yerse davranışlarını takip edin ve ishal, iştahsızlık, halsizlik ve idrar sorunları ile karşılaşırsanız hemen veterinerize başvurunuz.
2. Soğan ve sarımsak
İçinde soğan ve sarımsak bulunan yemekleri de kedinize vermek iyi bir  fikir değil. Soğan ve sarımsağım içinde bulunan ‘sulfoxides’ ve ‘disulfides’ adı verilen bileşenler kedilerde anemiye varan kan problemleri yaratıyor. Aman dikkat!
3. Çiğ Yumurta
Sadece kediler değik, insanlar da bakteri barındırma ihtimali olduğundan çiğ yumurta yememelilerdir. Eğer için bakteri olmadığından emin olsanız bile, çiğ yumurtanın içeriğindeki avidin adlı anti vitamin, B vitamini emilimini durdurmaktadır. Kediler için de aynı şey geçerlidir.
4. Alkol
Kedinize alkol verecek haliniz yok ama kedilerin davranışlarını da kestirmek mümkün değil, gizlice alkollü bir içeceği yalayabilirler. Boyut olarak insanlara göre çok küçük olduklarından, içtikleri az bir miktar bile alkol zehirlenmesine yol açabilir. Ortalarda alkollü içecekler varken gözünüz kedinizin üstünde olsun.
5. Kafein
Çayınızı ve kahvenizi kediniz ile paylaşmayınız. Kafein içeren yiyecek ve içecekler, kediler için tehlikelidir. Kafein idrar söktürücü olduğundan kediniz de dehidratasyona sebep olabilir. Ayrıca kafein kalbi ve sinir sistemini de uyarır. 60 kiloda olan bir insanın onda biri ağırlığında olan bir hayvan için azıcık kafein bile zararlı olabilir, unutmayın.
6. Etin yağlı kısımları
Etin sadece yağlı kısımlarını vermek iyi bir fikir değil, kedilerde mide problemlerine ishale sebeb olabilir.
7. Kemik
Kemik, kediler için en zararlı yiyeceklerden biridir. Pişirirken küçük parçalara bölünen kemin parçaları kedilerin iç organlarını yırtabilir, bağırsaklarını parçalayabilir. Dikkat!
8. Süt veya Krema
Kediler bilinenin aksine süt içmemelidirler. Çoğu kedinin laktoz intoleransı var yani sütte bulunan laktozun sindirilmesini sağlayan “laktaz” adlı enzimden yoksun yani sütü sindirmede sorun yaşıyorlar. Kedinize süt verdiğinizde ishal olma ihtimali çok yüksektir. Kedinize süt verirseniz mutlaka takibini yapın. İshal oluyor mu? Laktozsuz sütleri ya da yağsız sütleri deneyebilirsiniz ama yine de içmemelerinde fayda var.
9. Avokado
Avokado, kediler için oldukça zararlıdır çünkü karaciğer ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilecek zehirli bir madde olan persin içermektedir.
Siz vermeseniz bile kedinizin yaramazlık yapıp yiyebileceğini ya da çöpü karıştırarak saydığımız bu yiyecekleri ya da zarar verebilecek diğer yiyecekleri tüketebileceğini unutmayın. Kedinizde durgunluk, mamaya tepki vermeme, ishal gibi rahatsızlıklarını veya normal davranışlarının dışında garip davranışlar sergilediğini farkederseniz vakit kaybetmeden veterinere başvurunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder