Sayfalar

29.08.2014

Ne Okudum-ÇİÇEKLER BÜYÜR

UZUN ZAMANDIR OKUDUKLARIMI YORUMLAMA FIRSATIM OLMAMIŞTI BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREKLİ :)

ARKA KAPAK

"1976'lardan bu yana, Bulgaristan'da yaşayan millettaşlarımıza, Bulgar Hükûmetleri'nin uyguladığı, insanlık utancı politikalar ve kanlı baskılar... İlay, bir küçük kadın, bunlara nasıl karşı koyabilir?.. Gerçi tabancasında tek kurşun kalmıştır ama, silahı kendisine çevirmek, İlay'ın karakterine çok ters bir tutumdur. Oysa, bedenler, beyinler ve sevdalar, bu toprağa gübre olabilir, iş ki çiçekler, her yıl yeniden büyüyebilsin..."

Roman sevdiğine atılan bir kurşunla başlıyor.
O kurşuna gelinceye dek bir genç kızın ve bir halkın Türk olmaktan çıkarılıp Bulgarlaştırmaya çalışma öyküsü.

İlay' orta okul yıllarında çok başarılı bir öğrencidir.Aynı sınıftan arkadaşları Mehmet Ali,Vera,Fatma ile çok iyi anlaşırlar.Vera Bulgar Mehmet Ali ise Türk olmaktan son derece rahatsız.Her fırsatta Bulgar olmanın getireceği rahatlığı düşünür.

Annesinin doğumdan sonra kısır kalması sebeyle babası İlay'ı suçluyor.Kızına yakınlık göstermiyor.İlay babasıyla ne kadar mesafeliyse dedesiyle bir o kadar yakın.Dedesinin bir çok savaşa katılması Türklüğü ve Osmanlıyı sevmesi nedeniyle Türklük sevgisiyle dolu bir kız.

Çok çalışkan öğrenciler olan İlay ve Mehmet Ali birbirlerine aşıktır.Orta üçüncü sınıfta Komitenin görevlendirmesyle konsomol olurlar.(Konsomol çocuk ve gençlerin yetişmesinde,düşüncelerini biçimlendirme görevi verilenlere deniyor.)

İlay bu görevi paravan olarak yerine getirsede Mehmet Ali içtenlikle yapar.
 Bir gün köylerinde minaraye Türk bayrağı dikilir ve sorumlu olarak İlay'ın babası tutuklanır.Amaç İlay'ı denemektir bu nedenle babasının suçlu olduğuna dair bir belge imzalatılmak istenir.Redden İlay liseye gidemez ve tarım işçisi olur.

Mehmet Aliyle gizlice nişanlanırlar Mehmet Alinin okulu bittiğinde evlenmeyi planlarlar.Ancak Mehmet Ali liseden sonra kampa gider ve tam bir bulgar gibi düşünmeye başlar adını değiştirir.

Köyde olan isyanlar neticesinde İlay ve 10-15 kadın tutuklanır,işkence ve tecavüze uğrarlar.Daha sonra yol işçiliğine sürgün edilir.

Bir gün Mehmet Ali çıkar gelir İlay'ı sevdiğini ve onunla evlenmek istediğini söyler.Ancak Mehmet Ali İlay'ı izleme ve gerekirse öldürme görevi almıştır.Bundan habersiz İlay kabul eder ve Türkiye sınırına yakın bir köyde hayata başlarlar.Kamyon şoförlüğü yapan Mehmet Ali gizli gizli üstlerine rapor vermektedir.

Bir gün tarfik kazası yapar eve getirdiklerinde ilay çantasında raporları ve belgeleri bulur Mehmet Ali'nin asıl maksadını anlamıştır.Mehmet Ali kendine geldiğinde ona gerçekleri öğrendiğini söyler  çantasında silahını arayan Mehmet Ali, İlay'ın elinde silahı görünce şaşırır İlay önce onu sonra kendini vurur.


Emine Işınsu'nun ilk okuduğum kitabı.Anlatımını çok beğendiğimi söylemeliyim.İlk sayfalarda konunun içine dahil oluyor ve olayları farklı bir gözle değerlendirebiliyorsunuz.
Baskı altında yaşayan,özgürlük hayalleriyle dolu insanların yaşadıklarına bir ışık tutmuş okumanızı  tavsiye ederim.

4 yorum:

  1. kitap yorumlarını takip etmek hoşuma gidiyo arkadaşım...

    YanıtlaSil
  2. merabaaaa hoşgeldiniz kiiiii, görüşürüz tekrar :)

    YanıtlaSil
  3. Değişik bir konuymuş canım, okumalı en kısa zamanda

    YanıtlaSil
  4. Selam çekilişimi sen kazandın tebrik ederim http://kelebeketkisi39.blogspot.com.tr/2014/10/harmolance-ayak-ve-topuk-bakim-kremi.html mail attım cevap verirmisin

    YanıtlaSil