Sayfalar

19.11.2013

Okudum Bitti-Doğu'dan Uzakta

Doğudan Uzakta 

Geçmiş... bıraktığın yerde mi hâlâ?

Amin Maalouftan unutulmayacak bir "eve dönüş" romanı Amin Maaloufun merakla beklenen yeni romanı Doğudan Uzakta, kaderin ve tarihin acımasızlığında terk ettikleri yurtlarına dönen bir grup arkadaşın hikâyesini anlatıyor. 

Doğudan Uzakta, bir yüzleşmenin romanı: Gençliklerinin en güzel dönemlerini bir arada geçiren, ülkelerinde patlak veren iç savaştan sonra farklı yerlere dağılan ve yıllar sonra, eski arkadaşlarından birinin cenazesi için tekrar ülkelerine dönen bir grup arkadaş... Açıkça belirtilmese de Lübnan İç Savaşının getirdiği yıkımlara ve Ortadoğu coğrafyasının kültürel, tarihsel ve toplumsal sorunlarına dair çok çarpıcı gözlemlere de yer veren Doğudan Uzaktada Maalouf, yine en iyi bildiği şeyi yapıyor: Doğuyu anlatıyor.

Tadımlık:
"Yenikler her zaman kendilerini masum kurbanlar olarak göstermek eğilimindedirler. Ama bu gerçeğe tam uymaz, hiç de masum değildirler. Yenildikleri için suçludurlar. Kendi halklarına, kendi medeniyetlerine karşı suçludurlar. Sadece yöneticilerden değil, benden, senden, hepimizden bahsediyorum. Bugün tarihin mağluplarıysak, hem kendi gözümüzde hem de tüm dünyanın gözünde aşağılanmış durumdaysak, bu sadece başkalarının değil, öncelikle bizim suçumuzdur."

Üniversite çağlarında kaynaşan bir grup arkadaşın Lübnan İç Savaşı'nın ardından farklı ülkelere dağılışı,dağılmayanların savaş sırasında takındıkları tutum!Hepsi gruptan birinin ölümü üzerine ülkeye dönen arkadaşların arasında tartışma konusu oluyor.Doğu Akdeniz'de yaşanan ülkenin kaderiyle beraber iç hesaplaşmaya dönüşen,geçmişle yüzleşen arkadaşlar yıllar sonra eski bağlarını yeniden kurmaya çalışıyorlar.
Amin Maalouf'un hayranı olarak diğer kitapları gibi ülke kaderinin,kendi kaderiyle bütünleşmesini keyifle okudum.Savaşın insanlar üzerindeki etkileri de oldukça iyi  betimlenmiş.

2 yorum:

  1. Amin Maalouf'un çok merak ettiğim bir kitabı. Kitap yorumlarına ve bilgisine güvendiğim bir arkadaşım mutlaka okumalısın demişti. Semerkant'ı okudum ve onu sevdim, sırada bu var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de mutlaka okumalısın canım.Altı çizilecek çok güzel cümleler var bir arkadaşımdan ödünç aldığım için çizemedim tabi :)

      Sil